top of page

Riskutbildning 2B


Välkommen till Växjö Trafikövningsplats. på Uråsa flygfält. Här genomför du din Riskutbildning Del 2 på en modern halkbana med verkliga trafiksituationer.

 

Vi ger dig de bästa förutsättningarna för att lära dig mycket, klara din riskutbildning del 2 på ett roligt och lärorikt sätt, och viktigast av allt, bli väl förberedd för risker i trafiken.

Boka online eller ring oss på 0470 - 404 03 om du har några frågor!

skidcar.jpeg
STEG 1 - LÄS DETTA INNAN DU BOKAR!
 
Förkunskaper
  • Det är viktigt att du är i slutet av din körkortsutbildning både praktiskt och teoretiskt för att kunna tillgodogöra dig Riskutbildning del 2.

  • Du måste kunna följa trafikregler och du skall ha god körvana. 

  • Om din instruktör bedömer att du inte klarar av att manövrera bilen på ett normalt sätt får du inte genomföra utbildningen. Då får du får inte tillbaka kursavgiften.

Språk

En viktig del av utbildningen är att deltagarna är aktiva och diskuterar sina upplevelser med läraren och med varandra. För att bli godkänd måste varje elev kunna redogöra för sin förståelse och värdera sin körning. Utbildningarna genomförs normalt  på svenska.

Tolk

Om du är osäker på om din svenska är tillräcklig måste du ha en tolk med dig. Tolken måste kunna ditt språk och svenska. Meddela oss om du har tolk så vi kan reservera plats för denna i bilen.

Legitimation

Du måste ha godkänd och gilitig svensk legitimation eller pass med dig.  Läs mer här om godtagbara  legitimationer. https://www.trafikverket.se/korkort/fotografering-och-ovrigt/krav-pa-identitetshandling/

Boka tid för din utbildning

Klicka på BOKA ONLINE nedan. Ring 0470 404 03 om du behöver hjälp med bokningen. 

 

Tänk på att om du bokar för någon annan än dig själv måste han eller hon ha läst och förstått texten ovan om förkunskaper, språk, tolk och legitimation.

Betalning

Du betalar din utbildning när du genomför bokningen online. 

STEG 2 - BOKA OCH BETALA

STEG 3 - TA DIG HIT

Åk med oss eller ta dig hit själv

Åk med oss

Om du vill kan du åka med oss från WTC (World Trade Center).

 

Resan tar ca 20 min och ingår i priset. Smidigt för den som bor i Växjö men också för dig som kommer med buss eller tåg.

Minibussen hittar du vid WTC som ligger vid Södra Järnvägsgatan 4. Från Resecentrum går du dit via bron över järnvägen, mot sjukhuset.

OBSBussen avgår från WTC 45 min innan utbildningen börjar, det vill säga 45 min innan den tid som du bokat.

Buseen kan inte vänta på dig om du kommer för sent

IMG_0598_edited.jpg

Här ser du minibussen som hämtar och lämnar dig vid WTC.

Här hittar du minibussen vid WTC

Ta dig hit själv

Du kan också ta dig till DRIVE VXO på egen hand.

 

Var på plats minst 15 minuter innan din utbildning startar. Om du kommer försent kan vi inte låta dig delta i utbildningen

 

Ring oss när du står vid grinden så kommer vi och öppnar!


Besöksadress: Uråsa Terminal, 362 53 Uråsa

 
IMG_6271.heic

Så här ser grinden ut vid infarten till DRIVE VXO där du väntar på oss.

Här hittar du infarten till DRIVE VXO

SÅ HÄR GÅR DET TILL
Introduktion

När du kommer hit börjar vi med att kontrollera samtliga deltagares legitimationshandlingar. Därefter inleder vi med ett första teoripass.

 

I bilen

Efter inledande teori ger vi oss ut i bilen. Ni är 3-4 elever som turas om att köra och tillsammans upplever ni halkkörning i en mängd olika trafik- och risksituationer ute på vår stora övningsbana. Vi har automatväxlade bilar men utbildningen gäller för både automat och manuellt körkort.

 

Säkerhetshallen

Tillbaka från halkbanan vi fokuserar på säkerheten i bilen. Ni får uppleva hur det känns att sitta i en bil som slagit runt på taket och hur det känns att krocka i 7 km/h.

I säkerhetshallen går vi också igenom hur man använder bilbältet på rätt sätt för att bilens säkerhetssystem skall skydda så väl som möjligt vid en eventuell olycka.  Vi diskuterar även olika däcktyper och hur däckens, skick, ålder och lufttryck påverkar säkerheten.

 

Reflektioner och avslutning

Avslutningsvis summerar ni era lärdomar och reflektioner över utbildningen.

Utbildningen tar 3 timmar plus raster.

 

Registrering hos Transportstyrelsen

Efter genomförd och godkänd utbildning registrerar vi dig direkt hos Transportstyrelsen. Giltighetstiden på en godkänd körning är 5 år.

Upplev halka året om
Skid Car - verklighetstrogen halka

Vi kör med Skid-Car som till skillnad från traditionella halkbanor inte kräver halt underlag för att du skall få prova på och uppleva halka.

 

Skid-Car är en modern lösning som låter läraren bestämma bilens väggrepp med hjälp av en kontrolldosa inifrån bilen. På så sätt blir er upplevelse mycket verklighetstrogen.

Halka i alla situationer

Den stora fördelen för dig som elev är att med Skid Car kan väglaget - eller halkan - varieras under hela körpasset. Precis som i verkligheten kan det alltså vara halt i alla situationer. Du får uppleva halka både när du startar och accelererar, när du svänger och bromsar.

 

Överraskningar - precis som i verkligheten

Det viktigaste i din utbildning är ju att du själv skall lära dig förstå när det är halt på vägen så att du kan anpassa din hastighet och ditt körsätt till det. På traditionella halkbanor är det bara halt på vissa bestämda platser där du bromsar och svänger. Där blir du alltså aldrig överraskad av halkan och du får heller inte lära dig känna på bilens signaler om att det är halt innan du hamnar i en farliga situation.

 

Bilen som klassrum

Ni turas om att köra och får på så sätt möjlighet att både köra och åka med. Ni får alltså gott om tid att diskutera era upplevelser och reflektioner tillsammans i bilen. 

 

Lärarens roll är att coacha dig och dina kurskamrater till förståelse och insikter. Det är ju ni själva som skall lära er förutse,  bedöma och undvika risker i trafiken.​

bottom of page