HALKBANA

Riskutbildning 2
 • På Uråsa flygplats 20 min från Växjö City

 • Gratis resa med oss från World Trade Center i Växjö

 • Vi kör med automatväxlade bilar, men utbildningen gäller för att ta körkort på både manuell- och automatväxlad bil

 • Pris 1900 kr

FORTBILDNINGAR

För dig med körkort
 • För företag, organisationer och privatpersoner i grupp

 • Trafiksäkerhetsutbildningar med personbil och minibuss

 • L-ABC första hjälpen på väg

 • Sparsam körning

 • En viktig del i arbetsmiljöarbetet för många arbetsgivare

 • Upplev halka året runt

 

Välkommen!


Välkommen att genomföra risktvåan, eller halkan, som den också kallas hos oss på DRIVE VXO.

 

Nya bilar och modern pedagogik ger dig de bästa förutsättningarna att lära dig mycket och klara din riskutbildning del 2 på ett roligt och lärorikt sätt.

Boka online och ring oss på 0470 - 404 03 om du har några frågor!

IMG_4861.jpg
VIKTIGT - LÄS DETTA!
 
Förkunskaper

För att kunna tillgodogöra dig Riskutbildning del 2 bör du vara i slutet av din körkortsutbildning både praktiskt och teoretiskt. Det är viktigt att du kört så mycket bil att du kan manövrera den på ett normalt sätt vilket är en förutsättning för att du skall kunna bli godkänd.  

Språk

En viktig del av utbildningen är att deltagarna är aktiva och diskuterar sina upplevelser med läraren och med varandra. För att bli godkänd måste varje elev kunna redogöra för sin förståelse och värdera sin körning. Utbildningarna genomförs normalt  på svenska.

 

Tolk

Om du är osäker på om din svenska är tillräcklig måste du ha en tolk med dig. Tolken måste kunna ditt språk och svenska. Meddela oss om du har tolk så vi kan reservera plats för denna i bilen.

Legitimation

Du måste ha godkänd och gilitig svensk legitimation eller pass med dig.  Läs mer här om godtagbara  legitimationer. https://www.trafikverket.se/korkort/fotografering-och-ovrigt/krav-pa-identitetshandling/

Coronaviruset

Vi har möjlighet att hålla vår utbildningen öppen på grund av att vi alla hjälps åt. Om du känner dig förkyld eller har andra symptom på sjukdom ber vi dig att avboka och återkomma vid ett annat tillfälle. Om vår personal anser att det finns en smittorisk, det vill säga att någon elev upplevs sjuk, har vi rätt att avbryta utbildningstillfället utan återbetalning.

SÅ HÄR GÅR DET TILL
Introduktion

När du kommer hit börjar vi med att kontrollera samtliga deltagares legitimationshandlingar. Därefter inleder vi med ett första teoripass.

 

I bilen

Efter inledande teori ger vi oss ut i bilen. Ni är 3-4 elever som turas om att köra och tillsammans upplever ni halkkörning i en mängd olika trafik- och risksituationer ute på vår stora övningsbana. Vi har automatväxlade bilar men utbildningen gäller för både automat och manuellt körkort.

 

Säkerhetshallen

Tillbaka från halkbanan besöker vi säkerhetshallen där vi fokuserar på säkerheten i bilen. Ni får uppleva hur det känns att sitta i en bil som slagit runt på taket och hur det känns att krocka i 7 km/h.

I säkerhetshallen går vi också igenom hur man använder bilbältet på rätt sätt för att bilens säkerhetssystem skall skydda så väl som möjligt vid en eventuell olycka. 

Vi diskuterar även olika däcktyper och hur däckens skick påverkar säkerheten.

 

Reflektioner och avslutning

Avslutningsvis summerar ni era lärdomar och reflektioner över utbildningen.

Utbildningen tar 3 timmar plus raster.

 

Registrering hos Transportstyrelsen

Efter genomförd och godkänd utbildning registrerar vi dig direkt hos Transportstyrelsen. Giltighetstiden på en godkänd körning är 5 år.

IMG_0598_edited.jpg
Åk med oss

Om du vill kan du åka med oss från WTC (World Trade Center).

 

Resan tar ca 20 min och ingår i priset. Smidigt för den som bor i Växjö men också för dig som kommer med buss eller tåg.

Minibussen hittar du vid WTC som ligger vid Södra Järnvägsgatan 4. Från Resecentrum går du dit via bron över järnvägen, mot sjukhuset.

OBS: Bussen avgår från WTC 45 min innan utbildningen börjar, det vill säga 45 min innan den tid som du bokat.

 

Länk till Google Maps där du hittar minibussen: https://goo.gl/maps/EuxUbnq68vs

Ta dig hit själv

Du kan naturligtvis också ta dig till trafikövningsplatsen på egen hand. Var på plats 15 minuter innan utbildningen startar. Ring oss när du står vid grinden så kommer vi och öppnar!

 

Länk till Google maps till trafikövningsplatsen: https://goo.gl/maps/j3whZydnF982
Besöksadress: Uråsa Terminal, 362 53 Uråsa

Boka tid för din utbildning

Klicka på BOKA ONLINE nedan. Ring 0470 404 03 om du behöver hjälp med bokningen.  

Betalning

Du betalar när du genomför bokningen online hos oss. 

Upplev halka året om
Skid Car - verklighetstrogen halka

Vi kör med Skid-Car som till skillnad från traditionella halkbanor inte kräver halt underlag för att du skall få prova på och uppleva halka.

 

Skid-Car är en modern lösning som låter läraren bestämma bilens väggrepp med hjälp av en kontrolldosa inifrån bilen. På så sätt blir er upplevelse mycket verklighetstrogen.

Halka i alla situationer

Den stora fördelen för dig som elev är att med Skid Car kan väglaget - eller halkan - varieras under hela körpasset. Precis som i verkligheten kan det alltså vara halt i alla situationer. Du får uppleva halka både när du startar och accelererar, när du svänger och bromsar.

 

Överraskningar - precis som i verkligheten

Det viktigaste i din utbildning är ju att du själv skall lära dig förstå när det är halt på vägen så att du kan anpassa din hastighet och ditt körsätt till det. På traditionella halkbanor är det bara halt på vissa bestämda platser där du bromsar och svänger. Där blir du alltså aldrig överraskad av halkan och du får heller inte lära dig lyssna på bilens signaler om att det är halt innan du hamnar i en farliga situation.

 

Bilen som klassrum

Ni turas om att köra och får på så sätt möjlighet att både köra och åka med. Ni får alltså gott om tid att diskutera era upplevelser och reflektioner tillsammans i bilen. 

 

Lärarens roll är att coacha dig och dina kurskamrater till förståelse och insikter. Det är ju ni själva som skall lära er förutse,  bedöma och undvika risker i trafiken.​

Fortbildning

För företag, organisationer och privatpersoner
Riskutbildning på Väg

Riskutbildning på Väg riktar sig till den som har behov av att öka sin förberedelse för besvärliga trafiksituationer. Utbildningen genomförs för både privatpersoner, företag, idrottsföreningar och andra organisationer där det finns ett behov av förstärkta färdigheter och kunskaper.

 

Utbildning sker med personbil och/eller minibuss beroende på behov.

 

Exempel kan vara företag med resande servicetekniker eller säljare. Idrottsföreningar som skjutsar barn och ungdomar till och från matcher i minibussar eller personer som helt enkelt känner att de vill fräscha upp sina färdigheter inför vintern eller en längre resa.

 

Som exempel på utbildning genomför vi: 

 • Körning i halt väglag och andra svåra trafiksituationer

 • Säkerhet i bilen

 • Däckkunskap

L-ABC Första hjälpen på väg

 

Denna utbildning riktar sig främst till företag och organisationer med anställda som kör i jobbet. Oftast kombinerar vi den med Riskutbildning på väg. Att vara förberedd i samband med en eventuell olycka kan göra stor skillnad.

"Första hjälpen och krisstöd" ska det på varje arbetsplats finnas tillräckligt många som kan ge första hjälpen. Kunskaper och färdigheter i första hjälpen skall hållas aktuella."

Arbetarskyddsstyrelsens föreskrift AFS 1999:7


Med utbildning i första hjälpen får man kunskap i hur man kan rädda liv och hjälpa någon som skadat sig. Livräddande första hjälpen innefattar t ex situationer där individen har kraftiga blödningar och behöver tryckförband och även andra situationer som luftvägsstopp och allvarliga sjukdomstillstånd som stroke eller hjärtstopp. Första hjälpen ger dig även kunskap hur du ska agera vid andra olyckor som t ex mindre sår, brännskador, elskador, epillepsi, astma o.s.v.

Med Första hjälpen lär du dig:

A = Andning

Skapa fria luftvägar

Att säkra fria luftvägar

L = Livsfarligt läge

Skydda olycksplatsen

Larma / varna andra    

Hur och när man flyttar en skadad​​

B = Blödning

Stoppa eller minska blödning

C = Chock

Känna igen och behandla chocksymtom

Hur man organiserar och agerar vid nödsituationer

Att kunna överblicka en olycksplats 

Att larma och kunna kommunicera med SOS

Ökad kunskap om trafikolyckors uppkomst och ökad förståelse för förebyggande åtgärder

Prioritering

Organisation på olycksplats

Uttagning ur fordon (bil, buss)

Åtgärder vid bilbrand

Om ämnens egenskaper i farligt gods

Om krockkudde/mc-hjälm, skallskador samt rygg-/nackskador

Om luftvägsstopp

Kör säkert och sparsamt

Under vårt program "Kör Säkert och Sparsamt" erbjuder vi en kombination av trafiksäkerhet och ekonomisk/miljöanpassad körning.

 

KONTAKT

Ring oss på 0470-404 03 eller maila på  info@drivevxo.se

Meddelandet togs emot.