top of page

TIPS FÖR KÖRNING
I HALT VÄGLAG

Här följer några viktiga tips för att hantera hala vägar och öka din säkerhet inför höst och vinter:

 

Träna dina händers muskelminne

Vänj dina händer vid att hålla ratten symmetriskt “kvart i tre" (titta på din ratt så ser du var tillverkaren utformat greppet för dina händer). Det ger dig bra kontroll över bilen och ditt bästa skydd vid en olycka där airbagen löser ut. 

 

Förstå din bils varningssignaler

Ta reda på vilka elektroniska hjälpsystem din bil är utrustad med och hur de fungerar. Försäkra dig om var varningslampan för halt väglag sitter. Om den blinkar. Sänk farten. En modern bil kan ibland identifiera halka utan att du som förare upptäkt den. Då blinkar lampan för att varna dig. Detta är särkilt viktig på tunga moderna bilar med fyrhjulsdrift och /eller eldrift då de "maskerar" halkan effektivt.

 

Lyser dina bakljus i snöfall, regn och dimma?

Moderna bilar med ljusautomatik tänder bakljusen automatiskt vid mörker men automatiken klarar inte alltid av att tända ljusen vid dimma och regn. Det är för din egen säkerhet som du skall känna till hur du ställer in belysningsknappen.

 

Hantera hastigheten

Även små ändringar i hastighet kan ha stor inverkan på om du kan behålla kontrollen över din bil i halka och påverkan på din bromssträcka. Var medveten om en ökad hastighet med bara några kilometer per timme kan fördubbla din bromssträcka.

 

Bromsa effektivt

Om du behöver bromsa i en nödsituation, tryck ner bromspedalen så hårt du kan och låt ABS (om din bil har det) göra sitt jobb. ABS-systemet gör det möjligt att styra även när du bromsar kraftigt. Samma som med ratten, träna dig på att bromsa. Det kan få katastrofala följder om du missar bromspedalen.Du får sällan två chanser.

 

Styr utan att överreagera

Vid försök att styra undan från faror, undvik att överreagera. Att reflexmässigt vrida på ratten kan få ödesdigra konsekvenser. Bromsa alltid innan du styr och håll händerna symmetriskt på ratten.

 

Kontrollera väglaget

Gör enkla kontroller av väggreppet när du har möjlighet. Prova att bromsa när du kan göra det säkert. Prova i låg hastighet och med kraftigt tryck på bromspedalen. Hur känns underlaget? Kan du känna hur bromspedalen pulserar? I så fall är det troligtvis halt då du aktiverat ABS-systemet. Om du är osäker, chansa inte! Sänk farten.

 

Däck

När det gäller vinterdäck, lagen säger att vinterdäck skall ha minst 3 mm mönsterdjup men för att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att de har minst 5 mm mönsterdjup och att gummit är mjukt och i gott skick. Gamla däck åldras och förlorar sin elasticitet.

Utbildningar

Säkerhet på vägarna är av högsta vikt, särskilt när vädret blir ogynnsamt. Håll dessa tips i åtanke när du kör i hala förhållanden och hjälp till att göra våra vägar säkrare för alla! 🚦

Vill du lära dig mer så hittar du utbildningar här på vår hemsida. Tänk på att arbetsgivare som har personal i trafiken har ansvar för detta som en del i arbetsmiljön.

DRIVE VXO_20221 copy.jpg

UTBILDNINGAR
OCH TJÄNSTER.

VÄLKOMMEN TILL VÅRA 

 DRIVE VXO utbildar och ger stöd för säkrare trafik, tryggare förare och en bättre miljö. Vi riktar oss till företag och offentliga verksamheter som har arbetsmiljöansvar för medarbetare i trafiken och som vill minska kostnader och miljöpåverkan. 

Vi erbjuder även Risk 2 utbildning till privatpersoner och trafikskolor.

RISKUTBILDNING 2B

Här hittar du allt du behöver för att boka din halkbana. Läs noga igenom texten nedan och boka därefter din tid via onlinebokningen.
 

bottom of page